- Dominik Škoda
- 7768 pogledi
Se ste odločili privoščiti si kakovostno kavo, ki s svojim vonjem ustvari atmosfero udobja in jo resnično uživate? Morda zato stojite pred kar široko ponudbo zrnate kave in ne veste, po čem izbirati. Poskusite z nami, lepo korak za korakom…
-
Dobro je vedeti, po čem se razlikuje zrnata kava
Na embalaži kave boste našli vrsto podatkov, ki si jih je vredno razumeti, da lahko izberete pravo surovino za svoj najljubši napitek. Kavo je mogoče razlikovati predvsem na podlagi:
-
Sort kave – oziroma vrste kavovnjaka.
-
Stopnje praženja – strokovnjaki za besedo priznavajo, da jih je veliko, mi se bomo na kratko seznanili s tremi osnovnimi:
-
Light – najsvetlejša kava, izpostavljena najslabšemu stopnju praženja, tj. pražena krajši čas, tako da olja ostajajo znotraj zrna kave – niso bila izpostavljena tako visoki temperaturi, da bi se začela sproščati. Tako pražena kava ima visok stopnjo kislosti, ki s časom praženja upada. Okus te kave ni imel veliko priložnosti, da se razvije, vonj je bolj sadni.
-
Medium – srednja stopnja praženja, zrna kave so bila že izpostavljena višjim temperaturam dalj časa, vendar še vedno ni prišlo do sproščanja skritih olj. Okus je kljub temu bogatejši, uravnoteženejši, slađe in manj kisel.
-
Dark – zdaj so bila zrna kave pražena toliko dolgo, da so se iz njih sprostila olja, rezultat so sijoča, temna zrna (nižje stopnje praženja pustijo zrna mat barvo), prvotni okus kave je zatrt, v ospredje pride okus, pod vplivom praženja. Ta kava je torej slažja, okusno zelo bogata, z nizko kislostjo.
Da bi si ustvarili osnovni pregled, je takoj poenostavljeno predstavljeno dovolj. Sicer pa lahko seveda poiščete in preberete celo dvanajst stopenj praženja kave. Vpliv na okus in vonj pa je vsekakor jasen tudi iz prejšnjih vrstic.
-
Ali veste, kaj vam je všeč?
Čas je, da premislite, kateri okus kave vam najbolj ustreza. Po tem izberete sorto, morebitno mešanico sort in tudi stopnjo praženja. Splošno velja, da če imate raje naravno slažjo kavo z blagim kiselostjo, se morate odločiti za Arabico. Njene okuse mnogi opisujejo kot sadne, celo cvetne, z odtenkom oreščkov in čokolade. Nasprotno pa Robust, Excelsa ali Liberica izstopajo z gorčasto-sladkim, bolj zemeljskim okusom.
Za določeno sorto pa morate dodati tudi ustrezno stopnjo praženja, da dobite kombinacijo, ki je idealna prav za vas.
-
Razlike v vsebnosti kofeina
Niso samo okus in aroma tisto, kar posamezne sorte kavovnjaka razlikuje. Vsebnost kofeina v kavnih zrnih se razlikuje glede na vrsto kave. Najmanj kofeina vsebuje Excelsa (približno 1 gram na 100 g kavnih zrn), sledi Liberica z 1,23 g na 100 g, nadalje Arabica – 1,61 g/100 g in na koncu Robusta, pri kateri vsebnost kofeina skoči na kar 2,26 g v 100 gramih zrn.
-
Preverjajte datum praženja
Na etiketi izdelka morate dovolj pozornosti nameniti tudi datumu praženja, ne le njegovi stopnji. Kavo ni dobro uživati neposredno po praženju, prav tako pa ne predolgo po njem. Najbolje je ujeti časovno obdobje med 4 dnevi in 1 mesecom od praženja. Po praženju se iz kave sprošča ogljikov dioksid. Ta sicer ne vpliva na okus napitka, vendar moti toplotno obdelavo zrn, oziroma ustrezno ekstrakcijo mlete kave.
Postopek sproščanja te snovi iz pražene kave je hitrejši pri višji stopnji praženja (priporočamo, da počakate 4-5 dni), medtem ko je pri light praženi kavi zaželeno počakati 5-10 dni.
Pravilno shranjena kava ohrani svoj okus in aromo seveda tudi dlje kot mesec dni, vendar pri neustreznih temperaturah, izpostavljeni svetlobi in dostopu kisika njene kakovosti že trpijo.
-
Kava za okus in zdravje
Najzdravješa (tj. z najvišjim deležem koristnih snovi za zdravje) se večkrat označuje kot Arabica. Vendar je treba poudariti dejstvo, da druge vrste kave niso bile toliko testirane. Arabica tudi po praženju ohranja visok delež dragocenih snovi in se v tem pogledu izkaže za boljšo od Robust. Vendar nima tako visoke vsebnosti kofeina, kar je povezano z zmožnostjo povečanja ravni energije, povečanja fizične zmogljivosti itd. Omeniti moramo tudi, da najvišje stopnje praženja lahko uničijo veliko količino antioksidantov, zato če kavo jemljete tudi kot zdrav napitek, morate to dejstvo upoštevati pri izbiri.
Zdaj boste zagotovo bolj samozavestni pred policami s kavo. V številnih specializiranih trgovinah pa se lahko tudi posvetujete z izkušenim prodajalcem. V našem e-shopu so posamezni izdelki pregledno in jasno označeni, ne manjka niti razumljiv opis, ki vam zagotovo olajša izbiro.
Priporočamo zrnato kavo:
-
Druge metode priprave kave
- Priprava kave v french pressu
- Priprava kave Cold brew (hladna kava)
- Priprava kave v moka konvici
- Priprava kave v džezvi
- Priprava kave v Vacuum potu
- Priprava filtrirane kave
- Priprava kave - Espresso - kompletni priročnik
- Priprava kave v Aeropressu
- Priprava zelene kave s praženjem
- Priprava vijetnamske kave
- Pijače od espressa
- Priprava kave v Chemexu
- Priprava yerba maté v kalabasi
- Ledena kava - recepti za 6 načinov
- Okusi v kavi
- Priprava kave flat white
- Priprava kave frappé
- Priprava kave batch brew
- Priprava kave espresso tonic
- Priprava kave cappuccino
- Priprava caffe latte
- Priprava latte macchiato
- Priprava espresso macchiato
- Priprava kave ristretto
- Priprava espresso doppio
- Priprava kave americano
- Priprava kave lungo
