Napitki espresso

Na tej strani boste našli povzetek osnovnih parametrov pravilno pripravljenih napitkov iz espressa. Po eni strani je to očitna stvar, po drugi strani pa je žal v Češki republiki velika del kavarni, ki napitke pripravljajo po svoje. Zato so naslednje informacije uporabne predvsem v kavarni, kjer pogosto na prvi pogled lahko prepoznate, ali se tukaj kava pripravlja pravilno, ali je to le sekundarna dejavnost, pri kateri pripravijo kavo samo zato, da je, okus pa jim ni na prvem mestu.

Zakaj je dobro vedeti, oziroma kako izbrati dobro kavarno?

Prav tako ne pozabite, da dobro espresso mora biti iz parnega espresso aparata in ga pripravlja barista. Če v kavarni vidite parni aparat, kar je precej pogosto, lahko opazujete, kako dolgo kava teče iz pare. V slabih kavarnah pogosto nimajo pravilno nastavljene mletilnice, kava tako običajno teče prehitro, je vodnata, kisela, brez okusa in telesa. Ali je espresso pravilno pripravljen, to lahko enostavno izračunate, pravilno bi moralo iz aparata teči 25-35 sekund.

Podrobne informacije lahko preberete v našem članku o pripravi espressa.

Espresso

espresso

Klasično espresso ima volumen 30 ±5 ml in se pripravlja na parnem aparatu. Tako pripravljen kava je osnova za mnoge druge napitke, kjer se najpogosteje kombinira z mlekom ali vodo. Druga različica espressa je doppio oziroma angleško double shot, gre za dvojno porcijo espressa z volumnom 60 ml.

Volumen: 30ml, +-5ml

Skodelica: 60-90ml

Osnovni napitek, iz katerega se pripravljajo ostali.

Americano

americano

Espresso dopolnjeno z vročo vodo, najpogosteje v razmerju približno 1:5. Ta kava se postreže v veliki skodelici za cappuccino z volumnom 150-180 ml

Volumen: cca 180 ml

Skodelica: 150-180 ml

Cappuccino

cappuccino

Napitka z volumna 150 do 180 ml iz espressa in penjenega mleka. Mleko pri penjenju nikoli ne sme preseči temperature 65 °C, zato se pravilno pripravljenim cappuccinom nikoli ne morete opečeti.

Volumen: 150-180 ml

Skodelica: 150-180 ml

Caffè latte

latte

Gre za napitek z volumnom več kot 250 ml. Ima večji volumen in večji delež mlečne pene kot cappuccino. Različica te kave je latte macchiato, pri čemer se najprej vlije penjeno mleko in šele nato espresso.

Volumen: 250-300 ml

Skodelica: 280-330 ml

Flat white

flat-white

Postreže se v skodelici z volumna približno 160 ml in gre za espresso doppio zalito z mlečno peno. Gre torej za kavo podobno cappuccinu, vendar z višjim deležem kave.

Volumen: 160 ml

Skodelica: 160-180 ml 

Espresso macchiato

macchiato

Gre za espresso v klasični skodelici od 60-90 ml zalito z mlečno peno. Razmerje kave do mleka je torej spet višje, vendar se uporablja samo klasično 30 ml espresso.

Volumen: 80 ml

Skodelica: 60-90 ml

Izberite pri nas kakovostno kavo, mletilnik, kavovar, french press, moka konvice, dripper, džezvo in drugo.
Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in dodatki za alternativne načine priprave kave. Nosilec prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Poleg tega ljubitelj narave, ročnega dela in glasbe.

Vas morda zanima

Zahvaljujemo se spletnemu mestu za uporabljene slike

https://www.piccoloneexistuje.cz

Povezani izdelki

Bialetti Moka Express 4 moka konvice Bialetti Moka Express 4 moka konvice 2
Na zalogi
Kafetiera Moka Bialetti

Bialetti Moka Express 4 moka kotlički

Legendarni moka lonček Bialetti Moka Express italijanskega podjetja Bialetti za tradicionalno pripravo močnejše kave. Primeren za 4 skodelic, tj. približno 190 ml.
Na zalogi
27,90 €
Aparat za kavo La Pavoni Europiccola Lusso El Aparat za kavo La Pavoni Europiccola Lusso El 2
Na zalogi
Aparati za kavo Espresso

Kavni aparat La Pavoni Europiccola Lusso ELQ (srebrn)

Ta aparat za kavo že dolgo velja za absolutno italijansko legendo na področju priprave kave. Klasična zasnova iz leta 1950 in nezamenljiv postopek priprave kave sta tisto, kar še danes osvaja stranke. Ta izdelek NI na zalogi v naši trgovini.
Na zalogi
791,90 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.