- Dominik Škoda
- 11494 pogledi
Na tej strani boste našli povzetek osnovnih parametrov pravilno pripravljenih napitkov iz espressa. Po eni strani je to očitna stvar, po drugi strani pa je žal v Češki republiki velika del kavarni, ki napitke pripravljajo po svoje. Zato so naslednje informacije uporabne predvsem v kavarni, kjer pogosto na prvi pogled lahko prepoznate, ali se tukaj kava pripravlja pravilno, ali je to le sekundarna dejavnost, pri kateri pripravijo kavo samo zato, da je, okus pa jim ni na prvem mestu.
Zakaj je dobro vedeti, oziroma kako izbrati dobro kavarno?
Prav tako ne pozabite, da dobro espresso mora biti iz parnega espresso aparata in ga pripravlja barista. Če v kavarni vidite parni aparat, kar je precej pogosto, lahko opazujete, kako dolgo kava teče iz pare. V slabih kavarnah pogosto nimajo pravilno nastavljene mletilnice, kava tako običajno teče prehitro, je vodnata, kisela, brez okusa in telesa. Ali je espresso pravilno pripravljen, to lahko enostavno izračunate, pravilno bi moralo iz aparata teči 25-35 sekund.
Podrobne informacije lahko preberete v našem članku o pripravi espressa.
Espresso
Klasično espresso ima volumen 30 ±5 ml in se pripravlja na parnem aparatu. Tako pripravljen kava je osnova za mnoge druge napitke, kjer se najpogosteje kombinira z mlekom ali vodo. Druga različica espressa je doppio oziroma angleško double shot, gre za dvojno porcijo espressa z volumnom 60 ml.
Volumen: 30ml, +-5ml
Skodelica: 60-90ml
Osnovni napitek, iz katerega se pripravljajo ostali.
Americano
Espresso dopolnjeno z vročo vodo, najpogosteje v razmerju približno 1:5. Ta kava se postreže v veliki skodelici za cappuccino z volumnom 150-180 ml
Volumen: cca 180 ml
Skodelica: 150-180 ml
Cappuccino
Napitka z volumna 150 do 180 ml iz espressa in penjenega mleka. Mleko pri penjenju nikoli ne sme preseči temperature 65 °C, zato se pravilno pripravljenim cappuccinom nikoli ne morete opečeti.
Volumen: 150-180 ml
Skodelica: 150-180 ml
Caffè latte
Gre za napitek z volumnom več kot 250 ml. Ima večji volumen in večji delež mlečne pene kot cappuccino. Različica te kave je latte macchiato, pri čemer se najprej vlije penjeno mleko in šele nato espresso.
Volumen: 250-300 ml
Skodelica: 280-330 ml
Flat white
Postreže se v skodelici z volumna približno 160 ml in gre za espresso doppio zalito z mlečno peno. Gre torej za kavo podobno cappuccinu, vendar z višjim deležem kave.
Volumen: 160 ml
Skodelica: 160-180 ml
Espresso macchiato
Gre za espresso v klasični skodelici od 60-90 ml zalito z mlečno peno. Razmerje kave do mleka je torej spet višje, vendar se uporablja samo klasično 30 ml espresso.
Volumen: 80 ml
Skodelica: 60-90 ml
Vas morda zanima
Zahvaljujemo se spletnemu mestu za uporabljene slike
https://www.piccoloneexistuje.cz
-
Druge metode priprave kave
- Priprava kave v french pressu
- Priprava kave Cold brew (hladna kava)
- Priprava kave v moka konvici
- Priprava kave v džezvi
- Priprava kave v Vacuum potu
- Priprava filtrirane kave
- Priprava kave - Espresso - popolni priročnik
- Priprava kave v Aeropressu
- Priprava zelene kave s praženjem
- Priprava vietnamske kave
- Priprava kave v Chemexu
- Priprava yerba maté v kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načinov
- Okusi v kavi
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte kave
- Priprema latte macchiato kave
- Priprema espresso macchiato kave
- Priprema ristretto kave
- Priprema espresso doppio kave
- Priprema americano kave
- Priprema lungo kave
