Kako izbrati grobost mletja kave

Vsak ljubitelj kave rad pripravi okusno pijačo iz sveže mletih zrn. Poleg osnovnih pogojev, kot so država izvora ali nadmorska višina, okus kave vpliva več dejavnikov. Zelo pomemben dejavnik je, ali je sveže mleta, zato je najbolje, da jo zmeljete tik pred pripravo in tako iz okusa izvlečete najboljše. Če ste pravi fajnšmeker, nikoli ne bi kupili že vnaprej mlete kave. Takšna je že zastarela in poleg tega morda ne ustreza stopnji mletja, ki je potrebna za določeno pripravo kave.

Kako zmleti kavo? Za mletje kave na pravo grobost mora biti mlin za kavo pravilno nastavljen. Obstaja razlika med vrstami mlinov. Uporabljajo se drobilniki in mlinčki z mletnimi kamni. Če želite doseči več finih, razlikujočih se stopenj mletja, uporabite zagotovo mlinček z mletnimi kamni. S drobilnikom kava nikoli ne bo mleta tako fino kot v ročnem mlinu, grobost ne bo enakomerna.

Kaj mlinček za kavo uporabiti?

  1. Uporabljajte kakovosten ročni mlinček za kavo ali električni mlinček z mletnimi kamni

  2. Drobilniki za kavo nikoli ne bodo meljali kave enakomerno

  3. Kljub temu, da nakup že mlete kave ni idealna možnost, je še vedno boljše kot uporaba drobilnika

Vsak način priprave kave zahteva drugačno stopnjo mletja. Bolj ko je čas namakanja zrn, tanjše mletje.

Kakšne so grobosti mletja kave za določeno pripravo?

Izberite in se naučite pravilne stopnje mletja kave glede na uporabljene načine priprave kave.

1) Zelo fino mletje kave

Zelo fino mletje kave se priporoča za pripravo turške kave v džezvi. Konsistenca je podobna gladki moki ali prahu.

2) Fino mletje kave

Fino mletje kave je primerno za pripravo espressa. Grobost je kot bolj fina kuhinjska sol. Če kupite že mlete kave, je verjetno tako mleta.

3) Srednje fino mletje kave

Srednje fino mletje je verjetno najbolj razširjeno. Uporablja se za moka konico, pripravo v dripu ali v aeropressu (pri času priprave 2-3 min). Je nekoliko bolj fino kot pesek, a ne tako fino kot fino mletje.

  • Moka konica
  • Drip

  • Aeropress (čas priprave 2-3 min)

4) Srednje mletje kave

Srednje mletje je zlata sredina med finim in grobim mletjem. Uporablja se tudi za drip, pri pripravi vakuum lonca ali za aeropress (3+ minute priprave). Konsistenca je kot pesek.

  • Vakuum lonec

  • Aeropress (čas priprave 3+ minute)

  • Drip

5) Srednje grobo mletje kave

Srednje grobo mletje je primerno za Chemex ali Clever dripper. Grobost kave je kot grob pesek (malo bolj grob kot srednje mletje).

6) Grobo mletje kave

Grobo mletje se priporoča za french press. Tako mleta kava izgleda kot morska sol. Za pripravo v french pressu je bolje imeti bolj grobo mledo kavo – zrna nato ne bodo prešla skozi sito v pijačo in usedlina bo ostala na dnu.

NASVET: Ne bojte se eksperimentirati! Vredno je zmleti kavo sveže in s časom boste opazili fino razliko med posameznimi grobostmi.

Izberite kakovostno kavo, mlinček, kavni aparat, french press, moka konico, dripper, džezvo in drugo.

Izberite iz naše ponudbe kakovostnih mlinčkov za kavo.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let upravlja spletno trgovino s sveže pečeno kavo in dodatki za alternativne načine priprave kave. Lastnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. A tudi ljubitelj narave, ročnih del in glasbe.

Povezani izdelki

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) 2
Na zalogi
Mlinčki Hario

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

Hario Mini Mill Slim PLUS je nova različica priljubljenega mlina Mini Mill Slim z izboljšanim šesterokotnim ročajem v elegantni temno dimni barvi.
Na zalogi
23,90 €
Mlinček Baratza Encore Mlinček Baratza Encore 2
Na zalogi
Mlinčki

Mlinček Baratza Encore črne barve

Električni mlinček Baratza Encore s stožčastimi brusnimi kamni je primeren za vse alternativne priprave filter kave in espressa. Nastavitev grobosti mletja: 40 stopinj. Barva: črna.
Na zalogi
161,90 €
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) 2
Na zalogi
Mlinčki Hario

Mlinček Hario (CMHN-4)

Najnovejša različica ročnega mlinčka Hario Canister (CMHN-4 ) s keramičnimi mlinskimi kamni, nastavljivo grobostjo mletja in veliko zaprto posodo za shranjevanje sveže mlete kave.
Na zalogi
51,90 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.

Komentarji (0)

Trenutno ni komentarjev.

🎄 Žal paketa ne moremo več dostaviti do božiča. Spletna trgovina še naprej odpremlja pakete vsak dan ➡️ Več informacij