- Dominik Škoda
- 24673 pogledi
- 0 komentarji
Vsak ljubitelj kave rad pripravi okusno pijačo iz sveže mletih zrn. Poleg osnovnih pogojev, kot so država izvora ali nadmorska višina, okus kave vpliva več dejavnikov. Zelo pomemben dejavnik je, ali je sveže mleta, zato je najbolje, da jo zmeljete tik pred pripravo in tako iz okusa izvlečete najboljše. Če ste pravi fajnšmeker, nikoli ne bi kupili že vnaprej mlete kave. Takšna je že zastarela in poleg tega morda ne ustreza stopnji mletja, ki je potrebna za določeno pripravo kave.
Kako zmleti kavo? Za mletje kave na pravo grobost mora biti mlin za kavo pravilno nastavljen. Obstaja razlika med vrstami mlinov. Uporabljajo se drobilniki in mlinčki z mletnimi kamni. Če želite doseči več finih, razlikujočih se stopenj mletja, uporabite zagotovo mlinček z mletnimi kamni. S drobilnikom kava nikoli ne bo mleta tako fino kot v ročnem mlinu, grobost ne bo enakomerna.
Kaj mlinček za kavo uporabiti?
-
Uporabljajte kakovosten ročni mlinček za kavo ali električni mlinček z mletnimi kamni
-
Drobilniki za kavo nikoli ne bodo meljali kave enakomerno
-
Kljub temu, da nakup že mlete kave ni idealna možnost, je še vedno boljše kot uporaba drobilnika
Vsak način priprave kave zahteva drugačno stopnjo mletja. Bolj ko je čas namakanja zrn, tanjše mletje.
Kakšne so grobosti mletja kave za določeno pripravo?
Izberite in se naučite pravilne stopnje mletja kave glede na uporabljene načine priprave kave.
1) Zelo fino mletje kave
Zelo fino mletje kave se priporoča za pripravo turške kave v džezvi. Konsistenca je podobna gladki moki ali prahu.
2) Fino mletje kave
Fino mletje kave je primerno za pripravo espressa. Grobost je kot bolj fina kuhinjska sol. Če kupite že mlete kave, je verjetno tako mleta.
3) Srednje fino mletje kave
Srednje fino mletje je verjetno najbolj razširjeno. Uporablja se za moka konico, pripravo v dripu ali v aeropressu (pri času priprave 2-3 min). Je nekoliko bolj fino kot pesek, a ne tako fino kot fino mletje.
- Moka konica
-
Drip
-
Aeropress (čas priprave 2-3 min)
4) Srednje mletje kave
Srednje mletje je zlata sredina med finim in grobim mletjem. Uporablja se tudi za drip, pri pripravi vakuum lonca ali za aeropress (3+ minute priprave). Konsistenca je kot pesek.
-
Vakuum lonec
-
Aeropress (čas priprave 3+ minute)
-
Drip
5) Srednje grobo mletje kave
Srednje grobo mletje je primerno za Chemex ali Clever dripper. Grobost kave je kot grob pesek (malo bolj grob kot srednje mletje).
-
Chemex
-
Clever dripper
6) Grobo mletje kave
Grobo mletje se priporoča za french press. Tako mleta kava izgleda kot morska sol. Za pripravo v french pressu je bolje imeti bolj grobo mledo kavo – zrna nato ne bodo prešla skozi sito v pijačo in usedlina bo ostala na dnu.
- Cold brew
NASVET: Ne bojte se eksperimentirati! Vredno je zmleti kavo sveže in s časom boste opazili fino razliko med posameznimi grobostmi.
Izberite iz naše ponudbe kakovostnih mlinčkov za kavo.
-
Drugi načini priprave kave
- Priprava kave v french pressu
- Priprava kave Cold brew (hladno kavo)
- Priprava kave v moka konici
- Priprava kave v džezvi
- Priprava kave v Vacuum potu
- Priprava filtrirane kave
- Priprava kave - Espresso - popolna priročnica
- Priprava kave v Aeropressu
- Priprava zelene kave s praženjem
- Priprava vietnamske kave
- Pijače iz espressa
- Priprava kave v Chemexu
- Priprava yerba maté v kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načinov
- Arome za kavo
- Priprava kave flat white
- Priprava kave frappé
- Priprava kave batch brew
- Priprava kave espresso tonic
- Priprava kave cappuccino
- Priprava caffe latte
- Priprava latte macchiato
- Priprava espresso macchiato
- Priprava kave ristretto
- Priprava espresso doppio
- Priprava kave americano
- Priprava kave lungo

Komentarji (0)